Hírek, események,programok / Parlament látogatás és Székfoglaló

Parlament látogatás és Székfoglaló

2023.12.04.2023. december 4-én, hétfőn több, mint ötvenen utaztunk együtt Perenyéből a fővárosba. Ennek apropója dr. Medgyesy S. Norbert székfoglaló előadása volt. De a nap folyamán több program részesei lehettek a jelentkezők. 

11:00 órától a Bazilikát tekintettük meg együtt, ahol lehetőség nyílt a közös éneklésre. 

12:30 órától a 4. alkalommal Európa legszebb vásárának választott Advent Bazilikában melegedtünk fel egy finom, meleg tea elfogyasztásával. 

Majd innek közösen sétáltunk át a Parlamenthez, ahol Ágh Péter országgyűlési képviselő, államtitkár úr munkatársa várt minket. Az Országházban közel egy órát töltöttünk, amelynek keretében lehetőségünk volt találkozni Ágh Péter úrral is. 

Az Országház-látogatást követően indultunk tovább a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermébe. 16:00 órakor itt tartotta 57. közgyűlését a Szent István Tudományos Akadémia, amelynek elnöke és fővédője eminenciás és főtisztelendő dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek. 

Az Akadémia legfiatalabb tagjaként meghívta Perenye község díszpolgárát, dr. Medgyesy S. Norbertet is, aki székfoglaló előadását a következő témában tartotta: 
A megélt (népi) vallásosság értékei a 21. században – Velem-Szentvid áhítatformái és a perenyeiek fogadalmi zarándoklata

Az 57. közgyűlést a Perenyei Hagyományőrző Egyesület advent- és karácsonyköszöntő műsora nyitota meg. Közreműködtek: Varga Darinka és Reményi Rebeka. Majd a székfoglaló előadás keretében valamennyi perenyei együtt énekelt. A mellett, hogy ez óriási megtiszteltetés volt, rendkívül felemelő élményt is jelentett egyben. 

@ A székfoglaló filmje az alábbi linken érhető el:
 
@ dr. Medgyesy S. Norbert székfoglaló előadásáról készült képek ezen a linken érhetőek el: 
https://drive.google.com/drive/folders/1ReS8wjuvJ3AkYTArexC0vkZDXiezebDm?usp=sharing

 

Ezúton is köszönjük a buszos utazás szervezését Csire Imrének és Csire Lenkének, valamint Gombos T. Bálint plébánosnak. 

Leírhatatlanul jó érzéseket és felejthetetlen emlékeket szereztünk a közös utazás alkalmával! Azon túl, hogy nagyon büszkék vagyunk dr. Medgyesy S. Norbertre a jelölés és a tagság miatt, a teljes nap megélése büzskeséggel töltött el minket azért is, hogy perenyeiek vagyunk. Bármikor, bármilyen nehéz idők is jártak, az ősök fogadalmát és az általuk fontosnak tartott értékeket meg tudtuk őrízni és a közös munka során igyekszünk ma is továbbadni a jövő nemzedéknek! Ebben kulcsfontosságú szerepe van Norbinak, a Perenyei Hagyományőrző Egyesületnek és a perenyei énekes asszonyoknak. De szívből hiszem, hogy valamennyi perenyeinek is!

 

 

Imre Viktória

polgármester

 

 

 


Kapcsolódó galéria:Önkormányzat Perenye - Magyar