Pályázatok / TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1061

TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1061



TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1061

„ÉP TESTBEN, ÉP LÉLELEK” – FIATALON, IDŐSEN FITTEN ÉS EGÉSZSÉGESEN 

A magyar lakosság egészségi állapota mind a környező országokhoz viszonyítva, mind az európai országok tekintetében igen kedvezőtlen. 

Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jól-lét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiánya (WHO). A lehető legoptimálisabb szintű testi és lelki egészség egyike az alapvető emberi jogoknak. Meghatározza az egyes emberek életét, életminőségét éppúgy, mint a társadalom jövedelemtermelő képességét, ezért a hatékony egészségnevelés, egészségfejlesztés jelentősége a fejlett társadalmakban egyre jobban felértékelődik, a versenyképes munkaerő biztosításának egyik tényezőjeként is. 


A magyar munkaerő versenyképességét javítja, ha javul az egyének általános jól léte, vagyis életminősége, egészségi állapota. Ezt a javulást az egyének és helyi közösségek szintjén az a szemléletváltozás segíti elő, melyben az egészségtudatosság egyre nagyobb szerepet kap a mindennapi döntésekben. A különböző színtereken elindított, jól tervezett életmód programok olyan közösségi mintát teremtenek, melyek fenntartható módon szemléletváltozást eredményeznek. 


Perenye Község Önkormányzat TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1061 projektjének az a célja, hogy az egészséget szolgáló egyéni magatartásminták és közösségi értékek elterjedését ösztönözze, hozzájáruljon az egészségfejlesztést segítő közösségi programok megvalósulásához, és az életminőség javításához. 

A projekt megvalósításának egy éves időszaka - 2013. 09. 01 – 2014. 08. 31. - alatt elkészült Perenye Község Egészségterve, és a lakosság a következő egészségre nevelő, szemléletformáló és életmódprogramokat vehetett igénybe:

1. Stressszkezelő, lelki egészség megőrzésére irányuló egészségfejlesztési programok – Előadássorozat a következő témákban: 

- A felső légúti megbetegedések. 
- Az egészséges táplálkozás fontossága. 

- A személyi higiéné fontossága kisgyermekkorban. 

- A kamaszkor és válsága. 

2. Az egészséges táplálkozás, illetve energiaegyensúly (táplálkozás és testmozgás egyensúlya) megtartása, és/vagy visszaállítása érdekében kidolgozott programok megvalósítása, melyek eredményesen befolyásolják többek között a megfelelő folyadékfogyasztást, a túlzott só- és energia bevitel csökkentését segítő programok: 

- Egészségnapok 

- Egészségügyi állapotfelmérés (Szakemberek által végzett egészségügyi állapotfelmérés, 
vérnyomásmérés, testtömeg,testmagasság, testzsír mérés, CO szint mérés, anyajegy vizsgálat stb..) 

3. A rendszeres testmozgást elősegítő szabadidős programok megvalósítása, melyek hangsúlyt helyeznek az energiaegyensúlyra: 
- Tekebajnokság 

- Biciklitúra 

- Tábor, életmódtábor (Tematikusan felépített, élményszerű, tapasztalati úton való ismeretszerzés.) 

- Rajz, plakát verseny (A 3-7 éves korosztály részére, a rendszeres testmozgást elősegítő szabadidős programok témakörében)

- Sportfoglalkozás (Csoportos foglalkozás a rendszeres testmozgás népszerűsítése érdekében) 

- Gyakorlati oktatás, tréning (Gyakorlati ismeretek nyújtása és alkalmazása, készségek kialakítása és fejlesztése érdekében végzett, pedagógiailag tervezett foglalkozássorozat az óvódás korú gyermekek részére.) 
 


« Vissza az előző oldalra!

Önkormányzat Perenye - Magyar